top of page

WAT IS ARTROSE?

Artrose is wereldwijd de meest voorkomende gewrichtsaandoening, en het aantal gevallen groeit snel. Vrouwen hebben een hogere prevalentie van artrose dan mannen, vooral in de knie- en heupgewrichten. 

 

Bij artrose verslechtert de kwaliteit van het gewrichtskraakbeen, wat soms zelfs volledig kan verdwijnen. Dit leidt tot veranderingen in het bot direct onder het kraakbeen en vaak tot milde ontsteking van de slijmvlieslaag in het gewricht. De omliggende spieren, pezen en zenuwen kunnen ook verzwakken of veranderen, wat resulteert in pijn, ochtendstijfheid en beperkingen in beweging. 

Recente wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat artrose een complexe aandoening is, beïnvloed door verschillende factoren zoals gewrichtsstand, belasting, overgewicht, roken, voedingspatroon, algehele fitheid, spierkracht en bijkomende ziekten zoals diabetes. Vaak spelen meerdere van deze factoren een rol bij mensen met artrose. 

 

Hoewel artrose lange tijd werd gezien als een onvermijdelijk gevolg van veroudering dat alleen kon worden behandeld met gewrichtsvervangende operaties, tonen recente studies aan dat er effectieve niet-chirurgische behandelingen bestaan. Een gewrichtsvervangende operatie is niet altijd noodzakelijk. 

logo ACN_edited.png
shutterstock_343802927.jpg

Artrose knie

Artrose in de knie is een veelvoorkomende aandoening die wordt gekenmerkt door degeneratie van het kraakbeen in het kniegewricht. Kraakbeen fungeert als een glad kussen tussen de botten van het kniegewricht, waardoor soepele bewegingen mogelijk zijn. Bij artrose begint dit kraakbeen te slijten, wat leidt tot pijn, stijfheid en verlies van bewegingsbereik in de knie. 

De symptomen van artrose in de knie kunnen variëren, maar ze omvatten vaak pijn tijdens beweging, vooral bij het buigen van de knie, stijfheid na periodes van inactiviteit, zwelling en een gevoel van instabiliteit in het gewricht. Deze symptomen kunnen het dagelijks functioneren van een individu aanzienlijk beïnvloeden, waardoor activiteiten zoals lopen, traplopen en zelfs rusten moeilijker worden. 

Verschillende factoren kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van artrose in de knie, waaronder leeftijd, genetica, overgewicht, blessures aan de knie en overmatige belasting van het gewricht door activiteiten zoals hardlopen of zwaar tillen. Hoewel artrose in de knie vaak wordt geassocieerd met veroudering, kan het ook voorkomen bij jongere mensen, vooral na een blessure aan de knie. 

Artrose heup

Bij artrose in de heup verslechtert het kraakbeen in het heupgewricht. Het heupgewricht is een van de grootste gewrichten in het lichaam en speelt een essentiële rol bij het ondersteunen van het lichaamsgewicht en het mogelijk maken van bewegingen zoals lopen, rennen en buigen. 

Bij artrose in de heup wordt het kraakbeen in het heupgewricht aangetast, waardoor de botten in het gewricht minder goed kunnen bewegen en wrijving veroorzaken. Dit leidt tot symptomen zoals pijn, stijfheid, verminderde mobiliteit en mogelijk zelfs het gevoel van instabiliteit in het heupgebied. 

Net als bij artrose in de knie zijn er verschillende factoren die kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van artrose in de heup, waaronder leeftijd, genetica, overgewicht, letsel aan de heup en overmatige stress op het gewricht door activiteiten zoals sporten of zwaar tillen. 

ratgeber_arthrose_stadien.webp
Image by Ave Calvar

Artrose hand / voet

Artrose in de handen en voeten is een aandoening die gepaard gaat met de degeneratie van het kraakbeen in de gewrichten van deze lichaamsdelen. De handen en voeten bevatten talrijke kleine gewrichten die essentieel zijn voor dagelijkse activiteiten zoals grijpen, knijpen, lopen en balanceren. 

Bij artrose in de handen en voeten wordt het kraakbeen in deze gewrichten aangetast, waardoor de gewrichten minder soepel bewegen en er wrijving ontstaat tussen de botten. Dit kan leiden tot symptomen zoals pijn, stijfheid, zwelling en mogelijk zelfs misvormingen van de gewrichten. 

De oorzaken van artrose in de handen en voeten kunnen variëren, maar leeftijd, genetica, overbelasting van de gewrichten en eerdere verwondingen spelen vaak een rol. Mensen die repetitieve handelingen verrichten of zwaar werk verrichten, hebben mogelijk een verhoogd risico op het ontwikkelen van artrose in deze gebieden. 

  • Wat is MBST?
    In essentie genereert de MBST energie in de celkernen, waardoor nieuwe lichaamseigen kraakbeencellen worden aangemaakt. MBST Magnetische Resonantie Therapie vindt zijn oorsprong in Magnetische Resonantie Beeldvorming (MRI; Magnetic Resonance Imaging). Beide systemen maken gebruik van het fysische fenomeen van de kernspinresonantie van waterstofprotonen. Kernspinresonantie De waterstofprotonen (H+) in de celkernen van het kraakbeen roteren om hun eigen as met een specifieke frequentie (kernspinresonantie). Wanneer een extern magnetisch veld (gegenereerd door de MBST) exact wordt afgestemd op de frequentie van de waterstofprotonen van het kraakbeen, synchroniseren deze twee frequenties (kernspinresonantie). Wanneer de apparatuur wordt uitgeschakeld, keren de waterstofprotonen terug naar hun oorspronkelijke frequentie en wordt de opgewekte energie afgegeven aan de omgeving. Deze energie stimuleert de stofwisseling van de cellen, wat resulteert in het herstel van de kraakbeencellen; celregeneratie. Voordat we onze MBST Magnetische Resonantie systemen therapeutisch konden toepassen, zijn er jaren van onderzoek en ontwikkeling aan voorafgegaan in nauwe samenwerking met het Instituut voor Kernfysica van de universiteit van Giessen.
  • Is behandeling in de MBST voor iedereen geschikt?
    Er zijn verschillende redenen waarom een medische behandeling mogelijk niet geschikt is voor een patiënt. Sommige redenen zijn slechts tijdelijk, zoals een verkoudheid of zwangerschap, terwijl andere redenen behandeling permanent uitsluiten, zoals bepaalde onderliggende aandoeningen. Absolute contra-indicaties moeten strikt worden nageleefd vanwege de ernstige gevolgen voor de patiënt. Relatieve contra-indicaties bieden meer ruimte voor interpretatie. De beslissing van de arts kan worden gebaseerd op de individuele omstandigheden van de patiënt. Ondanks enig risico kan een medische behandeling toch worden overwogen als de voordelen opwegen tegen de mogelijke risico's.
  • Welke voordelen heeft de MBST?
    · Pijnvrije, duurzame en doelgerichte behandeling · Effectief bij degeneratieve en orthopedische aandoeningen · Stimulering van celregeneratieve processen in het lichaam · Doeltreffende artrose-behandeling · Verbetering kraakbeenlaag · Verhoging botdichtheid · Geen medicijnen · Geen injecties & infusen · Geen operaties · Geen bijwerkingen & interacties · Geen blootstelling aan schadelijke straling · Verbetering van beweeglijkheid en mobiliteit · Verbetering van de kwaliteit van leven · Klinisch bewezen en wetenschappelijk onderbouwd · Meer dan 350.000 mensen behandeld · Meer dan 1.000.000 behandelingsuren volbracht
bottom of page