Tussenwervelschijven - Rug- en wervel pijn

Rugklachten met gedeeltelijke of volledige invaliditeit als mogelijk gevolg zijn een veel voorkomende reden voor medische consultatie, arbeidsongeschiktheid en vervroegde pensionering.

Tussenwervelschijven: wat zijn dat?

Tussenwervelschijven vormen de verbinding tussen twee wervellichamen. Ze bestaan uit een binnenste zachte pulpuskern (nucleus pulposus), die wordt omgeven door een vezelige ring met kraakbeenweefsel (anulus fibrosus) en dekplaten van hyaline kraakbeen (glad kraakbeen) die zich uitstrekken tot in de wervellichamen. De zachte pulpuskern is een celarm en gelatineus weefsel met een hoog watergehalte.

Overdag verliezen de tussenwervelschijven door dagelijkse inspanning en lichaamsdruk vocht/vloeistof. Gedurende de nacht wordt dit weer hersteld en geregeneerd. Als mensen niet genoeg bewegen, wordt dit proces verstoord en kunnen er problemen met de tussenwervelschijven ontstaan, zoals wervelschijfklachten. Met de leeftijd neemt het vocht in de tussenwervelschijven of de nucleus pulposus af, waardoor er meer tekenen van slijtage en symptomen zijn. Over het algemeen neemt de hoeveelheid vloeistof in de tussenwervelschijven en de zachte pulpus-kern af naarmate de leeftijd stijgt, waardoor er meer tekenen van slijtage en aanverwante klachten zijn. Maar ook steeds meer jongere mensen hebben last van tekenen van slijtage door eenzijdige belasting van de wervelkolom en gebrek aan beweging.

Behandelingsopties voor rug en wervel klachten

Veel behandelingsopties zijn puur Veel therapiemogelijkheden zijn in de eerste plaats gericht op het verminderen van pijn. Pijnstillers, ontstekingsremmende medicijnen of spierverslappers worden toegediend via injectie of infusie. Medicinale behandelingen gaan gepaard met fysiotherapie. Maar de voortschrijdende (progressieve) degeneratie van de tussenwervelschijven gaat echter door, waardoor het risico op chronische rugproblemen toeneemt. Zelfs operaties kunnen in deze gevallen niet altijd helpen. en richten zich puur op de klachten en dus niet op de oorzaken. Deze symptomatische behandelingen helpen veelal maar voor korte tijd. Injecties of intraveneuze infusies met pijnstillers, hyaluronzuur en andere medicijnen worden vaak gecombineerd met fysiotherapeutische maatregelen en zijn bedoeld om de meest voorkomende klachten te verlichten. Echter de artrose vordert gestaag. Uiteindelijk kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het versleten gewricht te vervangen door een kunstmatig gewricht (prothese).

De voordelen van de MBST Behandeling in één opslag:

Referenties