Fenneke Monchen 73 jaar

 

Najaar 2018 kreeg ik klachten aan mijn nek en bleek het artrose te zijn. Het antwoord hierop van de huisarts was: zorgen dat je blijft bewegen tot aan de pijngrens en als het te erg wordt dan worden het pijnstillers. Intussen had ik de advertentie van het artrose centrum gelezen en was ervan overtuigd dat ook kraakbeen kan herstellen, . Waarom zou ieder weefsel in ons lichaam kunnen herstellen behalve kraakbeen?  De 7 behandelingen zijn pittig als je niet in de buurt woont maar het is het alleszins waard! Mijn hobby is o.a. tuinieren en het zag ernaar uit dat ik dat heel sterk zou moeten verminderen en misschien deels opgeven. Het nieuwe tuinenseizoen is weer begonnen en ben volop bezig zonder pijn! Ook fietsen ging niet pijnloos, heb het stuur veranderd hetgeen wel wat verlichting gaf. Maar ook dit kan ik weer pijnloos doen! Ik ervaar het geheel als een wonder en zou het iedereen aanraden mits je ervoor in aanmerking komt.

Ik ben in mei geweest en de behandeling is erg goed aangeslagen, ik kon al vrij snel de pijnstillers verminderen, ben na 2 maanden helemaal gestopt en gebruik ze nog steeds niet.

Ben niet helemaal pijnvrij maar na de oefeningen gaat het mij prima en ben ik dus een tevreden mens. Ik gebruik dagelijks Glucosamine met Chondroitine

Henk van Nieuwenhuizen

Karin Veldkamp 60 jaar

 

Mei 2019 heb ik een behandeling voor mijn voeten ondergaan bij het Artrose Centrum Nederland. Tijdens de intake heb ik veel informatie gekregen zodat ik een goed beeld heb gekregen wat ik kon verwachten en wat niet. De behandeling heb ik als zeer positief ervaren. De behandeling doet geen pijn en er wordt zo goed mogelijk gekeken om zo comfortabel mogelijk het uur door te brengen. Ik heb mijn bewegelijkheid weer terug en kan met minimale pijn de hele dag weer bewegen (lopen, staan, traplopen). Veel van mijn klachten zijn verdwenen of minimaal aanwezig en ervaar minder stijfheid in mijn voeten.

Helaas heb ik nog geen verbetering ondervonden van de behandeling, maar wellicht komt het nog. Ik blijf optimistisch. Mijn artrose is toch wel ver gevorderd, en jullie hebben mij er ook op gewezen dat hierdoor de kans op succes sterk vermindert.

Toch heb ik de behandeling positief ervaren, vooral de professionele begeleiding en de duidelijke uitleg van de behandeling waren uitstekend. En de koffie was prima.

Hans Janssen 81 jaar

Dr. Tom BergOrthopedisch chirurg

Hoofd van de orthopedische Klinik Sankt Elisabeth GmbH in Damme

dr.tom-berg

In de Orthopedische praktijk in Damme (ten Noorden van Osnabrück) www.orthop-damme.de behandelen wij sinds September 2013 artrosepatiënten met KernspinResonantieTherapie. Bijna alle behandelde patiënten geven aan na maximaal een half jaar een wezenlijk pijnvermindering te ervaren tot zelfs pijnvrij te zijn, evenals functieverbetering en belastbaarheidstoename van het getroffen gewricht. Middels de KernspinResonantieTherapie kunnen we onze patiënten de mogelijkheid bieden een gewrichtsprothese uit te stellen – zonder medicatie en zonder pijn. Deze aspecten worden door onze patiënten zeer hoog gewaardeerd.

Ik heb de behandeling zelf als aangenaam en rustig ervaren. Ik had het gevoel dat mijn knie in de week van en de week erna nog een ‘zwaar’ gevoel gaf.
Inmiddels, 6 weken later, is dat gevoel geheel verdwenen en heb ik bij normaal bewegen helemaal geen pijn meer in mijn knie en heb ik de indruk dat ook het hurken iets beter gaat. Op mijn knieën zitten, gaat zéker beter. Zelfs na een vlucht vorige week waar ik mijn platte schoenen niet bij me had en ik dus de hele dag op hoge hakken heb gelopen, had ik geen pijn aan mijn knie.

Al met al tot nu toe dus tevreden, hoewel ik nog hoop op verdere vermindering van mijn pijnklachten bij hurken.

Addie ElichStewardess

Artrose in de knie

Na de MBST behandeling ondergaan te hebben, heb ik veel minder last van de linker zijde van mijn nek, schouder en arm. Ook is de pijn in mijn rug(met name onderrug) vermindert. Ik kan nu, 4 weken na de behandeling, inmiddels weer liggend slapen, iets wat voor de behandeling niet meer mogelijk was!
Over het algemeen heb ik ook het gevoel veel meer energie te hebben gekregen.

Ik heb de MBST behandeling nu 4 maanden geleden ondergaan. Voor die tijd had ik dagelijks pijn in mijn knieën. Het wandelen met de hond was een opgave en nadat ik een dag had opgepast op mijn kleinkinderen en met hen had gevoetbald of in de (speel-)tuin had gespeeld kon ik 3 dagen daarna bijna mijn knieën niet buigen en ook wandelen was dan vreselijk. Nu, 4 maanden later, kan ik weer rennen met mijn kleinkinderen en lange wandelingen maken met de hond zonder pijn! Ik kan zelfs weer hurken, iets wat ik al jaren niet meer kon. Ik kan de MBST behandeling echt iedereen aanraden.

Lise Botman60 jaar en oppas-oma

Artrose in beide knieën

Marijke Bruyneel70 jaar

Artrose in de nek

Dankzij jullie behandeling is mijn pijn een stuk verminderd. Ik kan mijn nek weer zonder de schurende pijn draaien en ik kan weer autorijden zonder de volgende dag met pijn thuis te zitten. Ook slik ik geen pijnstillers meer. Ik ben echt heel blij en jullie dankbaar voor dit resultaat.

“In mijn familie komt veel reuma voor. De oorzaak van mijn artrose in mijn handen en knieën zal dus wel erfelijk zijn. Ik ben huisvrouw, moeder en dan gaat het leven gewoon door. Ik liet me niet kisten maar ik deed alles met pijn. En dat vreet aan je. In het begin stond ik een beetje argwanend tegenover de MBST behandeling, maar ik ben er toch voor gegaan. Eerst mijn handen en toen mijn knieen.

Dat is nu drie maanden geleden. Inmiddels ben ik al weer op reis geweest naar Oeganda, apen achterna klimmen. En dat ging gewoon!! Een maand na de behandeling waren mijn knieën zo goed als pijnvrij. Mijn handen duurde iets langer, maar ook daar kan ik weer alles mee. Je moet niet verwachten dat je in een keer weer alles kan, maar gewoon naar je lichaam luisteren. Ik geef de behandeling een dikke acht. Er is nu ook artrose geconstateerd in mijn enkels, dus daar ga ik binnenkort mee aan de slag.”

Tine Breen51 jaar

Artrose in de handen en de knieën

Max Mulders65 jaar

Refreshment behandeling voor artrose in de knieën

Na twee eerdere behandelingen middels de MBST in Damme(DE) bij dr. Berg, ben ik eind december 2015 voor een refreshment (korte herhaal behandeling van 3x 1uur) voor beide knieën in het Artrose Centrum Nederland geweest.

Heel fijn dat dit nu in Nederland kan, scheelt veel tijd. Ik kan nu na 5 weken stellen dat de behandeling goed geholpen heeft, ben een stuk mobieler en kan meer doen.

Ik heb minder druk en pijn in mijn linker knie. De rechter knie, welke op de nominatie staat voor een operatie, blijft stabiel.

Aanvankelijk had ik niet zo’n goede indicatie voor de behandeling met MBST daar ik artrose graad 4 in mijn heup heb. De enige andere optie was een operatie maar die stel ik het liefst nog zo lang mogelijk uit gezien mijn leeftijd.

Normaal gesproken werd ik gedurende de dag meerdere keren geconfronteerd met pijn in mijn heup die variërende van pijnscheuten tot zeurende pijn.

We zijn nu inmiddels 4 maanden verder en ik kan weer opstaan vanuit een stoel zonder telkens geconfronteerd te worden met een pijnscheut. Ook het ’s nachts wakker schrikken omdat mijn heup tegenwerkte als ik me omdraaide in bed is verdwenen. Ik kan niet anders zeggen dan dat ik erg blij ben.

Ik heb heus nog wel eens last van mijn heup maar zeker niet zoals voorheen. Het bepaald in ieder geval niet meer mijn stemming en dat is echt een verademing.

Claudia Albers46 jaar

Artrose in beide heupen

Bert Groen62 jaar

Artrose in handen en knieën  

Ik heb mijn handen en mijn knieën laten behandelen. Voor de behandeling moest ik tijdens mijn rondje golf gebruik maken van een buggy, nu loop ik zonder moeite zelf weer mijn 9 holes rondje! Iets normaals als traplopen was voor de behandeling niet meer zo normaal. Nu na ruim 6 maanden kan ik weer normaal traplopen.

Ook in mijn handen merk ik verbetering, vooraf kon ik iemand bijna geen hand geven. Dat gaat nog steeds niet altijd helemaal pijnvrij maar ik ga in ieder geval niet meer door de grond. Ook de kracht in mijn handen is weer toegenomen, het kost me nu minder moeite om een potje te openen of mijn veters te strikken.

Ik ben zeer te spreken over de behandeling die ik heb ondergaan. Ik kan met gemak mijn eigen veters weer strikken en ik kan zelfs redelijk zware boodschappen tillen. Ik had nooit kunnen denken dat ik dit in zo een korte tijd allemaal weer zou kunnen.

Mevr. Durans77 jaar

Artrose in de lage rug  

Marjolijn Steegman60 jaar

Artrose in beide handen  

Ik had met veel dagelijkse dingen last van mijn handen, ik kon geen appeltje meer schillen. Ook met hockeyen had ik veel last van mijn handen maar het ergste was tijdens mijn werk. Ik ben mondhygiëniste en dus de hele dag in de weer met mijn handen.

Nadat ik de MBST behandeling heb ondergaan kan ik weer pijnvrij mijn instrumenten vasthouden. Ook kan ik weer goed hockeyen. In de koude en vochtige winterperiode zijn mijn handen ‘s morgens wel wat stijf en gevoelig maar dat is normaal voor mij deze tijd van het jaar. Vorig jaar wist ik niet waar ik het zoeken moest van de pijn en dat is nu absoluut niet het geval (ik had toen een prednison kuur). Mijn ringen die ik niet meer om kon, passen nu weer en ik kan nog steeds een vuist maken wat ook eerst niet meer kon. Na een lange werkdag heb ik niet ‘s avonds gezwollen vingers zoals voor de behandeling.

Ik ben er nog steeds content over dat ik de behandeling heb laten doen.

Ik loop graag hard maar door de artrose in mijn knieën werd ik hier in beperkt. Nu 6 maanden na de behandeling kan ik weer 10 km vrijwel pijnvrij hardlopen op rustig tempo. Ik heb de behandeling als rustgevend, meditatief, ontspannen en pijnloos ervaren. Het personeel is prettig, professioneel, deskundig en informatief. Logistiek is het even organiseren in je agenda om tijd vrij te maken om in tijd 7 behandelingen te ondergaan. Maar dat is goed gekomen. Al met al ben ik ben ik zeer tevreden over de behandeling en zou ik het waarderen met een cijfer 9.

Marry Laan54 jaar

Artrose in knieën

Astrid van Rozendaal48 jaar

Artrose in de rechter enkel

Na een enkelbreuk in 2014 werd er in 2015 posttraumatische artrose geconstateerd. In het begin liep ik met krukken, maar met pijnstilling en alternatieve behandelingen ging dit steeds beter!

In 2017 hoorde ik via via van het Artrosecentrum-Nederland. Na een hartelijke en zeer duidelijke intake (duidelijker informatie dan in het ziekenhuis!) heb ik, ondanks dat mij gezegd werd dat ik “slechts” 60% tot 70% i.p.v. meer dan 80% kans op resultaat had, toch besloten om de Mbst-behandeling te laten doen.

Inmiddels heb ik 3 behandelingen gehad! Na de 1e behandeling voelde ik meteen resultaat, en slikte ik geen pijnstillers meer, na de 2e behandeling liet ik zelfs de hond weer uit! En de 3e behandeling heb ik net afgerond. Pijnstilling slik ik alleen nog preventief, als ik weet dat ik echt veel meer ga doen dan normaal!

De behandelingen heb ik als zeer prettig ervaren! Tijdens de behandeling word je regelmatig gecheckt en kun je alle vragen stellen m.b.t. de behandeling! Het team van Artrosecentrum-Nederland is zeer vriendelijk, begaan met je verhaal, en doet er alles aan om je tijdens de behandeling in de watten te leggen!

Rond mijn 50ste kreeg ik last van mijn knieën en ging naar een chiropractor die mij glucosamine en chondroitine gaf, maar merkte daar niet veel van. Na bezoek aan een specialist die mij steunzolen adviseerde en meer sporten ging het jaren beter. Ik deed 2 x per week sport in de zaal en zwemmen. En toch kreeg ik steeds meer pijn, ook als ik gewoon in bed lag.

Gelukkig las ik in een medische krantenbijlage over de behandeling MBST in Haarlem. Contact opgenomen, foto’s ter beoordeling opgestuurd en kwam in aanmerking. Dus 7 dagen één uur in het apparaat gezeten.

Na een paar weken en helemaal na een half jaar écht geweldige verbetering. Kan uren lopen, geen pijn meer in bed, traplopen gaat beter en met fietsen ook nauwelijks last. Begrijp niet dat huisartsen en specialisten patiënten met klachten  niet vaker laten beoordelen of ze hiervoor in aanmerking komen. En dat de ziekenfondsen het ook gaan vergoeden.

Margaret de Jong-Konings70 jaar

Artrose in knieën

Reinier Naafs42 jaar

Artrose in de rechter knie  

Twee jaar geleden werd bij mij slijtage in mijn rechterknie geconstateerd (artrose graad 2), mogelijk door een afwijkende kniestand en overbelasting door het sporten (hockey).

In het dagelijks leven begon traplopen ineens een pijnlijke ervaring te worden en was sporten alleen met een kniebrace nog mogelijk (ook niet geheel pijnloos). Gesprekken en onderzoeken (MRI’s) met diverse orthopeden (inclusief second opinions) hebben tot verschillende behandelmethodes geleid; Microfracture, Mosaicplastiek, Autologe Chondrocyt-implantatie, Standscorrectie, Nieuwe knie (allemaal operatieve oplossingen). Op een leeftijd van nog geen 40 jaar zijn dit best ingrijpende behandelingen (zeker als je niet zo’n fan van ziekenhuizen en dokteren bent). Kortom er zat niks anders op dan de knie rust te geven en te stoppen met hockey, en op zoek te gaan naar minder kniebelastende sporten.

Nadat ik het bijna had geaccepteerd dat ik zelf nooit meer zou kunnen hockeyen, kwam ik een artikel tegen over een MBST behandeling. Dit heeft mij aan het denken gezet en ben een week na het lezen van dit artikel naar het Artose Centrum te Haarlem gegaan voor een intakegesprek. Met Annika van den Haak heb ik mijn “kniegeschiedenis” doorgenomen met als uitkomst dat mijn MRI-scan foto’s opgestuurd moesten worden naar hun vaste orthopedische praktijk in Damme (Duitsland) ter beoordeling. In deze orthopedische praktijk wordt sinds 2011 gewerkt met de MBST® apparatuur, een behandelmethode die nog niet bestond in Nederland en waar niet zomaar iedereen voor in aanmerking komt.

Na “goedkeuring” uit Duitsland heb ik in 2016 de MBST behandeling ondergaan in het Artrose Centrum te Haarlem. Het effect van deze behandeling was voor mij erg positief, dat wil zeggen;

  • Traplopen gaat zonder pijn
  • Sporten met extra verstevigende brace is pijnloos/pijnvrij
  • Soepeler kniegewricht (minder stijf)

Ik hoop middels dit resultaat andere mensen met soortgelijke klachten aan te moedigen om op gesprek te gaan in het Artrose Centrum Nederland.

Ik ging de behandeling in met wat gemengde gevoelens maar het resultaat is voor mij enorm. De eerste effecten ervoer ik na ongeveer 4 weken. Inmiddels 4 maanden verder heb ik geen pijn meer tijdens het lopen en ook het slapen gaat weer pijnvrij. Behalve dat de behandeling voor mij zeer positief effect heeft gehad, heb ik de behandeling als zeer prettig ervaren. Ik geef de behandeling een 9.

Yvonne Wessling61 jaar

Artrose in de heupen

Mvr. de Jong-Branderhorst80 jaar

Artrose in de lage rug

Zowel de behandeling als de ontvangst was heel prima. Ondanks dat de verwachting wat minder hoopvol was (50% kans van slagen) heb ik de gok toch gewaagd. En met succes. Het zitten is niet meer pijnlijk en ook het bukken en lopen gaat beter. Ik doe nu 1x per week medisch fitness onder begeleiding. Ik ben blij met het resultaat.

De diagnose artrose in mijn handen was al jaren geleden gesteld, maar met glucosamine/chondroïtine en gewoon blijven pianospelen was het steeds goed te doen. Tot ik eind november 2017 ineens het bovenste kootje van mijn linkerduim niet meer kon buigen zonder ernstige pijn – een groot probleem als je pianodocente bent en ook zelf veel speelt. De huisarts gaf niet thuis: slik maar pijnstillers. Op eigen initiatief een afspraak gemaakt in Haarlem – en een week een airbnb-huisje in de buurt gehuurd. Eén maand na de behandeling in het Artrose Centrum Nederland was het probleem al nagenoeg verdwenen! Wat een opluchting! Hopelijk blijft het de komende jaren goed gaan met m’n duim. Het wonderlijke is dat pianospelen zowel de oorzaak is als een remedie van de artrose.

De behandeling heb ik als prettig ervaren, ik heb veel mensen al verteld over het Artrose Centrum Nederland en de succesvolle behandeling.

Renee ter Braake64 jaar

Artrose in de handen

Saskia Goedheer55 jaar

Artrose in rechter heup

Voor ik de behandeling heb ondergaan had ik niet al te veel last maar toch lijkt het of ik enige tijd na de behandeling minder en vooral minder vaak pijn heb, bijvoorbeeld na het opstaan met de eerste paar passen. Om dit gevoel zo lang mogelijk te behouden heb ik een jaar na de eerste behandeling de refreshment-behandeling ondergaan.

Top vind ik het op maat gemaakt programma, helemaal afgestemd op mijn behoefte aan bewegen. Daarmee valt de periode van rust tijdens en na de behandeling goed te doen. Ik krijg steeds goed advies en antwoord op mijn vragen. De sfeer is prettig en het geheel komt professioneel en deskundig over.

Ik ben net klaar met de refreshment behandeling van de lage rug. 1,5 jaar geleden heb ik de behandeling ondergaan voor zowel onderrug als mijn knieën. Al na een paar weken na de eerste behandeling had ik resultaat en dat werd in de loop van de maanden daarna steeds beter. Op een schaal van 0-100% ben ik voor 80% van de klachten af.

Vergeleken met de eerste 2 behandelingen is het vernieuwde apparaat nog comfortabeler. Met een persoonlijk muziekje (bijv. quiet the mind) zelfs bijna meditatief. Lichaam en geest zijn immers één dus dit komt ten goede van het kraakbeenherstel. De begeleiding van de dames is heel persoonlijk. Voor het comfort geef ik een 10. Tip: neem je eigen vertrouwde hoofdkussen mee als je moet liggen. Of als je geen muziek wil neem dan oordopjes mee tegen het geluid van buitenaf.

Mvr. Renee Haalebos 63 jaar

Artrose in lage rug en knieën

Paul Tiemessen71 jaar

Artrose in de linker enkel

Door een artikel in de Volkskrant heb ik informatie tot mij genomen omtrent de mogelijke behandeling van artrose. Na amputatie van een deel van mijn linkervoet in oktober 2017, n.a.v. een ulcus onder de hallux heb ik aangepast schoeisel gekregen. Dit heeft er mede toe geleid dat de reeds aanwezige lichte artrose zich versneld ontwikkeld heeft. Bij gebrek aan alternatieven was ik zeer geïnteresseerd in de MBST-behandeling. Eind april heb ik een uitgebreid gesprek gehad met Annika van den Haak van het Artrose Centrum Nederland in Haarlem. Er zijn naar aanleiding daarvan röntgenfoto’s van de enkel doorgestuurd naar Dr. Berg in Duitsland. In mei kreeg ik het bericht dat er een matig goede indicatie was voor de behandeling (slagingspercentage 60%), gezien het feit dat de artrose een gradatie 3-4 meekreeg. Ook werd er op gewezen dat het advies was om de behandeling pas te laten plaatsvinden minimaal 5 jaar nadat de staphylococcus aureus verdwenen was.

Ondanks de beperkte verwachtingen heb besloten de behandeling toch te ondergaan. Begin augustus ben ik 7 keer behandeld. Na de behandeling werd aangegeven dat het wel 4-6 maanden kon duren alvorens resultaten merkbaar zouden zijn. Dat zou dus betekenen de periode van november tot januari. In oktober heb ik mijn kuitbeen gebroken en kon pas eind november weer golfen. Dat had ik al eerder gedaan, maar zelfs met een buggy was 9 holes het maximaal haalbare. Eind november dus weer proberen. Ik had mijn medespeler gewaarschuwd dat onduidelijk was hoe lang ik het kon volhouden. Tot mijn niet geringe verbazing heb ik 18 holes pijnloos gespeeld, weliswaar met een buggy, maar toch. Je loopt toch meer dan 5 kilometer. De dag daar op nog maar eens geprobeerd. Zelfde resultaat. Het is nu december en ik loop nog steeds pijnvrij.

Mijn conclusie is dat de MBST-behandeling, ondanks de matige verwachtingen, tot dit resultaat geleid heeft. Er is geen enkele andere reden te bedenken hoe dit resultaat anders tot stand kan zijn gekomen. De verwachting van Annika van den Haak is dat het nog beter zou kunnen gaan omdat de celregeneratie zich door zou kunnen zetten.

Ik heb geen idee hoe lang deze situatie blijft bestaan, maar mocht het naar verloop van tijd minder worden zal ik geen moment aarzelen om deze behandeling opnieuw te ondergaan. Het doet mij goed!!

Na het maken van röntgenfoto’s bleek in artrose gradatie 3 te hebben (op een schaal van 1-4) en was daardoor nog net behandelbaar.

Van de behandeling was tijdens de sessies weinig te merken. Wel kreeg ik na de 3de sessie last van een flinke instabiliteit in beide knieën. Deze instabiliteit hield ook nog enkele weken na de behandeling aan. De begeleiding bij Artrosecentrum Nederland was deskundig en vriendelijk.

De behandeling heeft bij mij een boven verwachting positief resultaat gehad. Na 4 weken relatieve rust na de laatste sessie ben ik op basis van de geadviseerde oefeningen een aantal keren per week onder begeleiding van een fysiotherapeut mijn knieën en benen steeds meer en langer gaan belasten. Drie maanden na de laatste sessie begon ik de positieve werking van de behandeling te ervaren: lopen, traplopen (op en af), fietsen en staan ging steeds makkelijker. Na 6 maanden kan ik aanzienlijk meer dan voor de behandeling. Langere tijd staan (voor die tijd al jaren onmogelijk), meer dan een uur probleemloos wandelen, de trap af lopen zonder de leuning vast te hoeven houden, aanzienlijk makkelijker opstaan uit een stoel.

Ik geef de behandeling een 10. Een absolute aanrader voor een ieder die beperkingen ondervindt door artrose. De behandeling is prijzig en wordt niet vergoed maar dat geldt ook voor de alternatieven, die in mijn geval aanzienlijk minder effectief waren.

Marijn van den Born70 jaar

Artrose in beide knieën