Nieuwe behandelmethode bij artrose: MBST®
MBST® Open System is de merknaam van een gepatenteerd systeem om artrose te behandelen. De innovatieve MBST®  apparaten zijn ontwikkeld in Duitsland en sinds 2008 worden daar zeer succesvolle behandelingen mee uitgevoerd. De MBST® therapie wordt door meer dan 400 orthopeden en chirurgen in Duitsland erkend en gebruikt. De therapie wordt reeds met veel succes toegepast in meer dan 20 landen wereldwijd en sinds 2015 is deze behandelmethode ook in Nederland.

De MBST® Open System heeft een positief effect op aandoeningen met een degeneratief karakter zoals bij artrose het geval is. Het zet het lichaam aan tot herstel van kapotte cellen en ondersteuning van de vorming van nieuwe lichaamseigen cellen (celregeneratie). Het degeneratieproces (artrose) wordt niet gestopt maar de kwaliteit van het weefsel wordt wel enorm geoptimaliseerd. De kraakbeenlaag wordt beter van dichtheid waardoor de schokdempende functie van het kraakbeen toe neemt. Dit zorgt voor minder pijn en betere bewegelijkheid van de aangedane gewrichten.

De werking van MBST®
Kort gezegd zorgt de MBST® apparatuur ervoor dat kapotte kraakbeencellen worden hersteld en lichaamseigen kraakbeencellen voldoende worden voorzien van energie om goed te kunnen groeien en ontwikkelen. Er wordt energie wordt opgewekt in de celkernen waardoor het natuurlijk herstellend vermogen van het kraakbeen wordt bevorderd.

MBST® Magnetische Resonantie Therapie is afgeleid van Magnetische Resonantie Beeldvorming (=MRI; Magnetic Resonance Imaging). Beide systemen werken met het fysische verschijnsel van de kernspinresonantie van waterstof protonen.

Kernspinresonantie
De waterstof (H+) protonen in de celkernen van het kraakbeen roteren om hun eigen as. Bij de aanwezigheid van een extern magnetisch veld (veroorzaakt door de MBST® apparatuur), veranderd de stand van de protonen continu waardoor er energie in de celkern wordt opgewekt. Wanneer het extern magnetisch veld weer wordt weggenomen (het MBST® apparaat wordt uitgeschakeld), zullen de protonen(celkernen) hun oorspronkelijke vorm weer aannemen en wordt de opgewekte energie afgegeven aan de omgeving. Deze energie zorgt ervoor dat het metabolisme van de cellen wordt aangezet tot de aanmaak van nieuwe cellen; celregeneratie.

Voordat de MBST®- Magnetische Resonantie systemen therapeutisch konden worden gebruiken, zijn er jaren van onderzoek en ontwikkeling aan vooraf gegaan in het Instituut voor Kernfysica van de universiteit van Giessen.

MRI-beelden (afkomstig uit Duitsland) – na behandeling van een degeneratieve knie met de MBST®-OpenSystem350

Op de linker afbeelding is een grote witte vlek waarneembaar in het bot wat duidt op grote drukbelasting op het bot op die plek. In de meest rechter afbeelding kunt u zien dat deze witte vlek vrijwel geheel verdwenen is, de drukbelasting op het bot is hier aanzienlijk verminderd door een betere kwaliteit van de kraakbeenlaag.

behandeling