Meest voorkomende gewrichten met artrose:

De heup
Artrose van de heup (coxartrose) is volgens het RIVM de meest voorkomende ziekte van het heupgewricht bij volwassenen. In 2011 hadden 227.000 vrouwen en 132.000 mannen in Nederland last van de coxartrose.

gewrichten-heup

De knie
Knieartrose komt het meest voor (594.000 personen in 2011). Artrose van de knie (gonartrose) kan in de gehele knie maar ook alleen aan de binnenzijde (mediaal) of buitenzijde (lateraal) voorkomen. In 2011 hadden 367.000 vrouwen en 227.000 mannen in Nederland last van de gonartrose.

gewrichten-knie

 

De voet en de enkel
In de voet en enkel
bevinden zich 28 botten en meer dan 30 gewrichten. Als artrose ontstaat in een of meer van deze gewrichten, kan dit invloed hebben op de balans en de manier van lopen. De enkel en de grote teen zijn de meest voorkomende plekken waar artrose voorkomt in de voet.

gewrichten-voet

 

De schouder
Vaak spreken we over het schoudergewricht alsof het 1 gewricht is. Maar in werkelijkheid bestaat het schoudergewricht eigenlijk uit 2 gewrichten:

  • Binnen het ene gewricht bewegen de buitenzijde van het sleutelbeen en het bovenste gedeelte van het schouderblad ten opzichte van elkaar. Dit noemen we het AC-gewricht (AcromioClaviculair gewricht).
  • Binnen het andere gewricht bewegen de schouderkop en de schouderkom ten opzichte van elkaar. Dit noemen we het glenohumerale gewricht, in beide gewrichten kan artrose voorkomen.

gewrichten-schouder

 

De hand
In de hand bevinden zich 27 botten en meer dan 31 gewrichten. Artrose in de hand komt het meeste voor in de vingers en in de duim. Een veelvoorkomend kenmerk van artrose in de hand zijn osteofyten (botuitsteeksels) en vervorming van de duim- en vingergewrichten.

gewrichten-hand

De wervelkolom
De wervelkolom bestaat (meestal) uit 24 wervels. Tussen iedere twee wervels zit een tussenwervelschijf (discus). De wervelkolom is in te delen in 3 gedeeltes:

  • De nek (Cervicale Wervelkolom)
  • De middenrug (Thoracale Wervelkolom)
  • De lage rug (Lumbale Wervelkolom)

Artrose kan voorkomen in zowel de nek, middenrug als lage rug. In de wervelkolom kunnen verschillende gewrichten zijn aangedaan: tussen de wervellichamen, ook wel uncartrose genoemd en in de zijwaarts uitstekende gewrichten, ook wel facetartrose genoemd.wervelkolom