Artrose - Slijtage van de gewrichten

De wijdverspreide aandoening artrose is een sluipende ziekte die, naarmate deze voortschrijdt, de kwaliteit van leven van de getroffen personen aanzienlijk kan verminderen als gevolg van pijn en beperkingen bij de dagelijkse activiteiten. Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij volwassenen over de hele wereld. Alleen al in Nederland lijden ca. 1,5 miljoen (volwassen) mensen (1/3 mannen, 2/3 vrouwen) aan de symptomen van artrose. Dat is meer dan één op de tien volwassenen die leidt aan artrose.

Artrose: wat is dat?

Artrose is de meest voorkomende gewrichtsaandoening bij volwassenen over de hele wereld. Velen krijgen er in hun leven mee te maken. Helaas niet alleen op latere leeftijd. Ook jongere mensen worden steeds vaker getroffen. Artrose ontstaat niet van de ene op de andere dag, tenzij het wordt veroorzaakt door verwondingen of ongevallen. Gewrichtsslijtage als gevolg van degeneratie (= afbraak) van kraakbeen kan zich in de loop van jaren ontwikkelen. Vaak zijn de symptomen in het begin gering en veroorzaken weinig ongemak, waardoor de ziekte in het begin nauwelijks wordt opgemerkt.

Veel mensen die lijden aan artrose geven aan dat ze bij elke belasting en beweging pijn voelen in de aangetaste gewrichten. Pijn die optreedt na perioden van inactiviteit of een stijfheid van de gewrichten in de ochtend (opstartpijn) die verbetert bij herhaalde beweging, zijn kenmerkend voor vroege stadia van artrose. Aanhoudende pijn in rust of ’s nachts kan al worden beschouwd als een symptoom van vergevorderde artrose. Pijn kan worden versterkt door fysieke stress of bij koud of vochtig weer. Tevens beschrijven patiënten vaak een krakend geluid in de gewrichten.

Behandelingsopties tegen artrose

Veel behandelingsopties zijn puur symptomatisch en richten zich puur op de klachten en dus niet op de oorzaken. Deze symptomatische behandelingen helpen veelal maar voor korte tijd. Injecties of intraveneuze infusies met pijnstillers, hyaluronzuur en andere medicijnen worden vaak gecombineerd met fysiotherapeutische maatregelen en zijn bedoeld om de meest voorkomende klachten te verlichten. Echter de artrose vordert gestaag. Uiteindelijk kan een chirurgische ingreep nodig zijn om het versleten gewricht te vervangen door een kunstmatig gewricht (prothese).

Risico gewrichtsvervanging (gewrichtsprothese)

Alleen al in Nederland vinden elk jaar 80.000 gewrichtsprothese-ingrepen plaats (met heup- & knieprothesen als de meest voorkomende prothese-ingrepen). Duizenden hiervan vereisen verdere chirurgische ingrepen vanwege verschillende complicaties zoals infecties, trombose, embolieën, zenuwbeschadiging, lekken, breuken, verkalking of loslaten van prothesen. Recente gegevens van een metastudie tonen aan dat één op de vijf patiënten niet tevreden is met zijn knieprothese vanwege pijn, infecties, losraken van prothesen en bewegingsbeperkingen.

De voordelen van de MBST Behandeling in één opslag:

Referenties